Dom rodzinny w krajobrazie kujawsko-pomorskim

Projekt LK&1196 został stworzony w ramach KONKURSU NA OPRACOWANIE PROJEKTU DOMU RODZINNEGO W KRAJOBRAZIE KUJAWSKO–POMORSKIM w ramach projektu pn. „Promocja odnawialnych źródeł energii oraz nowoczesnych systemów dywersyfikujących źródła i sposoby ich wykorzystania jako element ochrony środowiska przyrodniczego w województwie kujawsko-pomorskim”

LK1196_PERSPEKTYWA FRONTOWA

LK&1196 perpektywa frontowa

Głównym założeniem programowym  projektu domu rodzinnego jest myśl: dzisiejszy człowiek potrzebuje światła, przestrzeni, czystego powietrza, dobrej wody i ciszy. Druga sentencja, która przyświecała przy powstawaniu projektu brzmi: nasz rozwój zależy od tego co przyszły dom nam zaoferuje.

Dom został zaprojektowany dla całego obszaru województwa kujawsko-pomorskiego. Nie chcielismy bezpośrednio nawiązywać do rozwiązań oraz detali dawnych domów, chcieliśmy zaczerpnąć z tego co istotne i stworzyć współczesny język detali i rozwiązań. W tym wypadku posłużyliśmy się układem domu, który jest pod jednym dachem.

Elementem charakterystycznym dla tych terenów jest wystawka, którą chętnie zastosowaliśmy nadając jej współczesny wyraz. Kolejnym elementem, który wyróżnia ten region Polski jest charakterystyczna konstrukcja bram wjazdowych, którą użyliśmy w bramie garażowej. Dalszymi elementami wieńczącymi wejście domu są ogrodzenie oraz brama wjazdowa – tutaj mając na uwadze dawne płoty sztachetowe zastosowaliśmy proste aluminiowe słupki zatopione w betonowej podmurówce.

LK1196_PERSPEKTYWA FRONTOWA2

Elementem charakterystycznym dla tych terenów jest wystawka

LK1196_PERSPEKTYWA OGRODOWA2

Charakterystyczna konstrukcja bram wjazdowych, użyta w bramie garażowej

W nawiązaniu do myśli przewodniej: dzisiejszy człowiek potrzebuje światła, przestrzeni, czystego powietrza, dobrej wody i ciszy, rozwijając założenia programowe tego domu opiszemy poszczególne rozwiązania:

Jest to projekt dedykowany dla obszarów północnej części Polski, dlatego stworzono układ na wydłużonym prostokącie, usytuowanym w kierunku północno – południowym. Garaż specjalnie został ulokowany w części północno – zachodniej dlatego też istnieje aż pięć najbardziej optymalnych możliwości wjazdu do niego, co stwarza  ogromną elastyczność kształtowania zespołu urbanistyki.

Wejście do domu znajduje się od strony  północnej, co ma bardzo pozytywny wpływ na energię całego domu,  jeśli ma się na uwadze aspekt z pogranicza nauki, który zakłada korzystny wpływ z mieszania się energii płynących z północy i wschodu.

Nie chcieliśmy tworzyć projektu domu taniego, małego – chcieliśmy zaprojektować dom dogodny dla rozwoju rodziny o modelu 2+2 lub 2+3. W domu stworzono różne miejsca nacechowane treściami, które ten rozwój umożliwią.

LK1196_PERSPEKTYWA FRONTOWA6

Człowiek potrzebuje światła, przestrzeni, czystego powietrza, dobrej wody i ciszy

Wchodząc do domu,  bez konieczności przechodzenia przez inne pomieszczenia, bezpośrednio docieramy na duży zadaszony taras. Znajduje się tam piękna jadalnia z kredensem, (najlepiej gdyby był to odrestaurowany stary regionalny mebel). Z tarasu na jednym poziomie znajduje się przejście do przewiązki oświetlonej na 2 strony, po złożeniu okien harmonijkowych mamy kolejne miejsce z kuchnią grillową. Obok pod zadaszeniem zaprojektowano miejsce przeznaczone na drewno kominkowe. Idąc dalej, zaraz przy wejściu znajduje się kuchnia ze spiżarnią i efektownym, panoramicznym oknem. Obok  usytuowano ażurowe schody prowadzące na antresolę oraz poddasze.

LK1196_PERSPEKTYWA OGRODOWA

Salon jest podzielony na  dwie strefy: jadalną oraz wypoczynkową  z centralnie usytuowanym kominkiem. W salonie z trzech stron zastosowano przeszklenia, po to by bez przeszkód można było kontemplować miejscowy krajobraz. Bezpośrednio w sąsiedztwie tych okien jest założony ogród kwiatowy.

Na poddaszu zaprojektowaliśmy część rodziców, na którą składają się sypialnia umieszczona w wystawce, z wyjściem na zadaszony taras oraz komfortowa łazienka i garderoba. W drugiej części poddasza znajdują się dwa  symetrycznie pokoje dzieci ze wspólną przestrzenią w postaci oranżerii oraz wspólna łazienka. Ostatnim pomieszczeniem na poddaszu, które jest niezwykle przydatne,  a jednocześnie bardzo często marginalizowane jest pralnia. Obok pralni umieściliśmy wyjątkowo praktyczny taras przeznaczony do suszenia, wietrzenia, odkurzania bielizny i garderoby, wszystko te czynności odbywają się w przestrzeni osłoniętej pionowym ażurem.

W projekcie domu pomyślano o osobach niepełnosprawnych ruchowo i dlatego na parterze jeden pokój oraz łazienka są przystosowane do ich potrzeb.

Inne elementy zagospodarowania, wzięte z dawnej tradycji a w dzisiejszych czasach bardzo potrzebne są wspomniany powyżej ogród kwiatowy obok grządki warzywne, niewielki sad owocowy, zadbany trawnik. Takim elementem, nawiązującym do tradycji tych terenów są także, ułożone w sąsiedztwie kuchni grillowej, zebrane kamienie polodowcowe, które dają przyjemność patrzenia na „miliony lat”.

Jeżeli chodzi o rozwiązania materiałowe to ściany domu zaprojektowano z bloczka YTONG ENERGO + o wartości U=0,17 (materiał ten jest chętnie stosowany w północnych częściach Polski) lub pustaka firmy Winerberger o gr. 44 cm z wkładką z wełny mineralnej. Strop w projekcie jest żelbetowy. Poddasze w konstrukcji drewnianej w układzie krokwiowo-jętkowym, ocieplone wełna mineralną o gr. 40 cm. Pokrycie dachu dachówką ceramiczną w kolorze antracytu.

Mając na uwadze tradycyjne domy (dużo deskowania), wprowadziliśmy nowe rozwiązanie czyli wysuniecie okapu na 50 cm  za pomocą lekkiego rusztu stalowego, który jest obłożony deskami.  Element ten przechodzi na całą ścianę. Okap, szczyty i inne elementy deskowania są wykonane z deski warstwowej, tj. dwóch sklejek wodoodpornych i forniru. Takie rozwiązanie daje gwarancję trwałości materiałów, a co za tym idzie ma wpływ na dobry wygląd domu przez długie lata.

LK1196_PERSPEKTYWA FRONTOWA5

LK1196_PERSPEKTYWA FRONTOWA4

Przechodząc do spraw instalacji. Na całej długości  elewacji od strony południowej zastosowano ruszt tworzący „poduszki powietrzne”, które będą powodowały efekt samochodowy, tj. będą się nagrzewały i gromadziły ciepło. Mając do wykorzystania stronę południową oraz dużą połać dachu nad garażem, zastosowano solary oraz fotowoltaikę. Kolejnym rozwiązaniem z zakresu odnawialnej energii jest pompa ciepła i odwierty pionowe umieszczone przed wejściem do domu oraz wspomniany powyżej kominek z płaszczem wodnym. Wodę deszczową odprowadzamy do podziemnego zbiornika, w którym znajduje się pompa pływakowa. Aby pompa ciepła działała bez problemów, dodatkowo w garażu, w osobnym pomieszczeniu umieszczono generator prądu. W przypadku braku kanalizacji, w pobliżu garażu umieszczone zostało szambo ekologiczne z rozsączaniem i dodatkowym urządzeniem, które odzyskuje ciepło ścieków do podgrzania zimnej wody.

Wartość EP tego domu ma wynosić  EP = 40 kWh/ (m2 rok)

 

DANE TECHNICZNE

Powierzchnia użytkowa: 224.9 m2

Powierzchnia garażu, pom. technicznego 1 i 2, pom. gospodarczego: 52,1 m2

Powierzchnia całkowita: 463,06 m2

Powierzchnia zabudowy: 249,52 m2

Kubatura netto: 1043,93 m3

Kubatura brutto: 1762,95 m3

Wysokość budynku: 10,9 m2

Wysokość ściany kolankowej: 1,05 m2

Kąt nachylenia dachu: 50°

Powierzchnia dachu: 398,5 m2