Nowoczesność w zgodzie z tradycją

Architektura musi mówić językiem swojego czasu i miejsca, ale powinna tęsknić za ponadczasowością.

Frank Gehery

5138562f5b0601095_c

Projekt LK&1095 powstał z myślą o bardzo dużym komforcie użytkowania. Jest to dom jednorodzinny, piętrowy, niezbyt duży (180,72 m2). Wejście główne zostało poprzedzone głębokim zadaszeniem, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem w naszych warunkach klimatycznych.

513856240953d1095_a

 

Na osi środkowej pierwszej kondygnacji został zaprojektowany korytarz, na lewo od niego znajduje się gabinet – jeżeli istnieje taka potrzeba pokój ten może służyć jako pokój gościnny lub dodatkowa sypialnia dla domowników. Natomiast jego usytuowanie od frontowej części domu, z oknami skierowanymi na wejście i podjazd domu doskonale sprawdzaja się właśnie w roli gabinetu. Dalej mieści się kuchnia z wyspą i wyjściem na taras.

515abaed72de11095_w7

Następnie przechodzi się do dużej przestrzeni pełniącej rolę pokoju dziennego i jadalni, w której zastosowano dużą ilość przeszkleń. Z tej części przez przeszklone, przesuwane drzwi wychodzimy na częściowo zadaszony taras, który otacza dom. Pokój dzienny z jadalnią stanowią jedna przestrzeń, ale jest ona wyraźnie podzielona ze względu na  funkcje, które ma spełniać. Część wypoczynkowa pozwala na kontakt z wbudowanym w ściane kominkiem, na ustawionych komodach lub bezpośrednio na ścianie można umieścić sprzęt TV.

515abad55782a1095_w2

Po prawej stronie korytarza znajdują się kolejno: wejście do garażu, spiżarka, łazienka i kotłownia.

Na piętrze znajduje się strefa sypialna domu. Najwększa z trzech sypialni, ponad 24-metrowa, która z założenia ma pełnić funkcję sypialni rodziców to pokój z ogromnym oknem, bezposrednim dostepem do garderoby i łazienki oraz wyjściem na zadaszony taras  (przynależny wyłącznie do tego pomieszczenia). Dwa pokoje dzieci to równorzędne sypialnie, o tej samej powierzchni (ok 15 m2) – obie z dostepem do drugiego z tarasów znajdujących się na pietrze. Ponadto  na tej kondygnacji znajduje sie jeszcze jedna, wspólna duża łazienka oraz  przestronna pralnia z suszarnia i prasowalnią.

515abae88d92b1095_w6

Forma domu wynika częściowo z zapisu planu, który nakładał zaprojektowanie dachu symetrycznego W tym wypadku zostało to spełnione, a jednocześnie zachowano formę domu nowoczesnego.

Zastosowane materiały wykończeniowe to:

cegła klinkierowa, biały tynk, balustrady ze stali nierdzwnej, aluminium, drewniane okna, dachówka ceramiczna.

DANE TECHNICZNE

Powierzchnia użytkowa (bez garażu i kotłowni): 180.72 m2

Powierzchnia garażu: 35.10 m2

Powierzchnia kotłowni: 7.56 m2

Powierzchnia całkowita: 269.93 m2

Powierzchnia zabudowy: 178.43 m2

Kubatura netto: 673.50 m3

Kubatura brutto: 1083.00 m3

Wysokość budynku: 8.60 m

Kąt nachylenia dachu: 43 °

Powierzchnia dachu: 85.94 m2