Tradycja i nowoczesność w górach

LK&1127 to projekt, który powstał na życzenie pewnego młodego małżeństwa, które marzyło o wybudowaniu domu w przepięknej panoramie Beskidu Żywieckiego.

Wybrana przez nich działka położona jest w miejscu, z którego roztaczają się wręcz zapierające dech w piersiach widoki gór, lasów oraz pól uprawnych.

Dlatego też, głównym założeniem projektowym było zaproszenie tego pięknego otoczenia do wewnątrz domu.

LK&1127

jednym z założeń projektu było zaproszenie otoczenia do wewnątrz domu

Z tego własnie powodu, główne pomieszczenia strefy dziennej: salon, jadalnia oraz kuchnia są zorientowane na najpiękniejsze widoki. Dookoła tych pomieszczeń zaprojektowałem zadaszona werandę, która przechodzi w przestronny taras z miejscem na stół i fotele oraz z zewnętrznym kominkiem.

528cc44014bc51127_f

przestronny taras z kominkiem zewnętrznym

Kolejnym ukłonem w stronę sielskiego charakteru inwestycji było zaprojektowanie przestronnego, zadaszonego szkłem patio, które posiada zewnętrzną kuchnię. Patio jest jedną z głównych osi kompozycyjnych, umieściłem je naprzeciwko głównego wejścia. Dodatkowo, wchodząc do domu – jeżeli zaistnieje taka potrzeba można przejść bezpośrednio wzdłuż werandy na patio, a z niego wejść do kuchni.

52a6f09351bd41127_w5 52a6f0885a7c01127_w3 52a6f09c6eb821127_w7 52a6f09813eb31127_w6

Cześć sypialna domu to przestronna główna sypialnia z własna garderobą i wyjściem na patio, druga sypialnia oraz wspólna łazienka.

Na południowej elewacji zaproponowałem trejaż, co daje możliwość założenia niewielkiej, przydomowej winnicy.

Ze względu na duży spadek terenu, powstała piwnica doświetlana światłem słonecznym. Dzięki temu w wydzielonej części piwnicy, do której wchodzi się przez główna klatkę schodową, została zaprojektowana strefa rekreacyjno-wypoczynkowa: sala profesjonalnego kina domowego, strefa fitness, bilard i niewielki barek.

Na poddaszu umieszczona została mała antresola z widokiem na część dzienna domu oraz kominek. Pozostałe pomieszczenia usytuowane na poddaszu to dodatkowy pokój z wyjściem na balkon, łazienka oraz pralnia.

528cc3fa4fcf71127_b

Dopełnieniem projektu jest garaż dwustanowiskowy, w którym znajduje się również agregat prądotwórczy.

W projekcie bardzo istotne były zagadnienia związane z energooszczędnością domu. Zastosowane ściany zewnętrzne 50 cm, posiadają współczynnik U=0,11W/m2K. Dotyczy to również poddasza, ścian i piwnic. Duże przeszklenia są wykonane z zestawów 3-szybowych, co  nie powoduje strat ciepła.

528cc44014bc51127_f 528cc40986f161127_d