Nowoczesność w zgodzie z tradycją

Architektura musi mówić językiem swojego czasu i miejsca, ale powinna tęsknić za ponadczasowością.

Frank Gehery

5138562f5b0601095_c

Projekt LK&1095 powstał z myślą o bardzo dużym komforcie użytkowania. Jest to dom jednorodzinny, piętrowy, niezbyt duży (180,72 m2). Wejście główne zostało poprzedzone głębokim zadaszeniem, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem w naszych warunkach klimatycznych.

513856240953d1095_a

 

Na osi środkowej pierwszej kondygnacji został zaprojektowany korytarz, na lewo od niego znajduje się gabinet – jeżeli istnieje taka potrzeba pokój ten może służyć jako pokój gościnny lub dodatkowa sypialnia dla domowników. Natomiast jego usytuowanie od frontowej części domu, z oknami skierowanymi na wejście i podjazd domu doskonale sprawdzaja się właśnie w roli gabinetu. Dalej mieści się kuchnia z wyspą i wyjściem na taras.

515abaed72de11095_w7

Następnie przechodzi się do dużej przestrzeni pełniącej rolę pokoju dziennego i jadalni, w której zastosowano dużą ilość przeszkleń. Z tej części przez przeszklone, przesuwane drzwi wychodzimy na częściowo zadaszony taras, który otacza dom. Pokój dzienny z jadalnią stanowią jedna przestrzeń, ale jest ona wyraźnie podzielona ze względu na  funkcje, które ma spełniać. Część wypoczynkowa pozwala na kontakt z wbudowanym w ściane kominkiem, na ustawionych komodach lub bezpośrednio na ścianie można umieścić sprzęt TV.

515abad55782a1095_w2

Po prawej stronie korytarza znajdują się kolejno: wejście do garażu, spiżarka, łazienka i kotłownia.

Na piętrze znajduje się strefa sypialna domu. Najwększa z trzech sypialni, ponad 24-metrowa, która z założenia ma pełnić funkcję sypialni rodziców to pokój z ogromnym oknem, bezposrednim dostepem do garderoby i łazienki oraz wyjściem na zadaszony taras  (przynależny wyłącznie do tego pomieszczenia). Dwa pokoje dzieci to równorzędne sypialnie, o tej samej powierzchni (ok 15 m2) – obie z dostepem do drugiego z tarasów znajdujących się na pietrze. Ponadto  na tej kondygnacji znajduje sie jeszcze jedna, wspólna duża łazienka oraz  przestronna pralnia z suszarnia i prasowalnią.

515abae88d92b1095_w6

Forma domu wynika częściowo z zapisu planu, który nakładał zaprojektowanie dachu symetrycznego W tym wypadku zostało to spełnione, a jednocześnie zachowano formę domu nowoczesnego.

Zastosowane materiały wykończeniowe to:

cegła klinkierowa, biały tynk, balustrady ze stali nierdzwnej, aluminium, drewniane okna, dachówka ceramiczna.

DANE TECHNICZNE

Powierzchnia użytkowa (bez garażu i kotłowni): 180.72 m2

Powierzchnia garażu: 35.10 m2

Powierzchnia kotłowni: 7.56 m2

Powierzchnia całkowita: 269.93 m2

Powierzchnia zabudowy: 178.43 m2

Kubatura netto: 673.50 m3

Kubatura brutto: 1083.00 m3

Wysokość budynku: 8.60 m

Kąt nachylenia dachu: 43 °

Powierzchnia dachu: 85.94 m2

Tradycja i nowoczesność w górach

LK&1127 to projekt, który powstał na życzenie pewnego młodego małżeństwa, które marzyło o wybudowaniu domu w przepięknej panoramie Beskidu Żywieckiego.

Wybrana przez nich działka położona jest w miejscu, z którego roztaczają się wręcz zapierające dech w piersiach widoki gór, lasów oraz pól uprawnych.

Dlatego też, głównym założeniem projektowym było zaproszenie tego pięknego otoczenia do wewnątrz domu.

LK&1127

jednym z założeń projektu było zaproszenie otoczenia do wewnątrz domu

Z tego własnie powodu, główne pomieszczenia strefy dziennej: salon, jadalnia oraz kuchnia są zorientowane na najpiękniejsze widoki. Dookoła tych pomieszczeń zaprojektowałem zadaszona werandę, która przechodzi w przestronny taras z miejscem na stół i fotele oraz z zewnętrznym kominkiem.

528cc44014bc51127_f

przestronny taras z kominkiem zewnętrznym

Kolejnym ukłonem w stronę sielskiego charakteru inwestycji było zaprojektowanie przestronnego, zadaszonego szkłem patio, które posiada zewnętrzną kuchnię. Patio jest jedną z głównych osi kompozycyjnych, umieściłem je naprzeciwko głównego wejścia. Dodatkowo, wchodząc do domu – jeżeli zaistnieje taka potrzeba można przejść bezpośrednio wzdłuż werandy na patio, a z niego wejść do kuchni.

52a6f09351bd41127_w5 52a6f0885a7c01127_w3 52a6f09c6eb821127_w7 52a6f09813eb31127_w6

Cześć sypialna domu to przestronna główna sypialnia z własna garderobą i wyjściem na patio, druga sypialnia oraz wspólna łazienka.

Na południowej elewacji zaproponowałem trejaż, co daje możliwość założenia niewielkiej, przydomowej winnicy.

Ze względu na duży spadek terenu, powstała piwnica doświetlana światłem słonecznym. Dzięki temu w wydzielonej części piwnicy, do której wchodzi się przez główna klatkę schodową, została zaprojektowana strefa rekreacyjno-wypoczynkowa: sala profesjonalnego kina domowego, strefa fitness, bilard i niewielki barek.

Na poddaszu umieszczona została mała antresola z widokiem na część dzienna domu oraz kominek. Pozostałe pomieszczenia usytuowane na poddaszu to dodatkowy pokój z wyjściem na balkon, łazienka oraz pralnia.

528cc3fa4fcf71127_b

Dopełnieniem projektu jest garaż dwustanowiskowy, w którym znajduje się również agregat prądotwórczy.

W projekcie bardzo istotne były zagadnienia związane z energooszczędnością domu. Zastosowane ściany zewnętrzne 50 cm, posiadają współczynnik U=0,11W/m2K. Dotyczy to również poddasza, ścian i piwnic. Duże przeszklenia są wykonane z zestawów 3-szybowych, co  nie powoduje strat ciepła.

528cc44014bc51127_f 528cc40986f161127_d

 

Słowo na powitanie…

Witam na moim blogu, który powstał z potrzeby podzielenia się moją największą pasją i zarazem sposobem na życie – ARCHITEKTURĄ.

Pasja ta wymaga ciągłego kontaktu z tym co otacza, inspiracji płynącej z zewnętrznego świata i natchnienia, które daje piękno z którym stykamy się każdego dnia.

Ja czerpie ją z wielu źródeł, głównymi są moje podróże po świecie, muzyka i rozmowy z ludźmi, dla których tworzę ich najważniejsze miejsce na świecie – ich dom.

I do tego świata chcę Was zaprosić.

Będę zaszczycony mogąc dzielić się z Wami moim odkrywaniem architektury każdego dnia na nowo, moją pasją projektowania.